Pálinkás szép napot kíván a HAJDÚBAGOSI PÁLINKAFŐZDE!

Pálinka bérfőzéssel foglalkozunk. A hajdúbagosi pálinkafőzés több évtizedre tekint vissza. Családunkban már a 3. generáció foglalkozik pálinkafőzéssel. A régióban a legolcsóbban! Ne a feje főjön, hanem a pálinkája!

Wangaru regisztráció

ingyenreklám bannercsere

    A valódi gyümölcspálinka fogyasztási szeszfoka 50,0 (V/V)%. Az alszesz finomításakor nyert középpárlat, vagyis a pálinka szeszfoka ennél általában nagyobb, de kisebb is lehet. Az is előfordulhat, hogy hibás számítás vagy mérés következtében nem sikerül a pálinkát a kívánt alkoholtartalomra beállítani. Ezekben az esetekben szükséges a szeszfok beállítása.


1.) A szeszfok csökkentése (hígítás)

    Mindennapos feladat a fogyasztási foknál erősebb, pl. 65%-os szeszfokúra sikerült középpárlat átalakítása 50%-osra.

    higitas.jpg

A jobb oldalon álló számok mennyiséget kifejező viszonyszámok. E példában azt jelentik, hogy 65 rész (liter) 50 (V/V)%-os pálinka előállításához 50 rész (liter) 65 (V/V)%-os pálinkára és 15 rész (liter) 0 (V/V)%-os vízre van szükség.

PÉLDA: 1000 liter 65%-os pálinkát akarunk hígítani 50%-osra.

1. A higítandó pálinka mennyiségét (most 1000liter) elosztjuk az elérni kívánt fokkal (most 50)----- 1000:50=20

2. Ezzel a hányadossal (20) megszorozzuk a többi arányszámot (15/65).

3.eredmény:   20x15 = 300liter víz szükséges a hígításhoz

                       20x65 = 1300liter lesz az 50 fokosra hígított pálinka



Hétköznapi mennyiséggel legyen 60liter 65 fokos hígítva 50 fokosra:

1. 60:50=1,2

2. 1,2x15=18liter víz kell

    1,2x65=78liter 50 fokos lesz

(megjegyzés: ha már kiszámoltuk, hogy 18liter vízzel kell hígítani a 60litert, akkor az összmennyiség egyszerűen 18+60=78liter 50 fokos pálinka, tehát nem szükséges elvégezni az 1,2x65 szorzást).


Tetszőleges mennyiségű magas fokú pálinka hígítása alacsonyabb (50-től eltérő fokú pálinkára)

Tegyük fel, hogy kaptál lakodalmadra nagyapádtól 20 liter 53 fokos pálinkát (nagyapád ilyen erősen szereti). De te nem szeretnéd ilyen erős pálinkával kínálni a vendégeket (divatos szóval "welcome drink" :S). Ezért úgy döntesz, hogy felhígítod 48 fokosra (hogy a nőknek se legyen túl erős és a férfiaknak se túl gyenge).

Tehát: 20liter 53 fokos hígítva 48 fokosra.

1. 20:48=0,416

2. 0,416x5=2,08liter víz        (53 - 48=5  ezt jelenti az 5ös szám)

    a.) Tehát 20liter 53fokos + 2liter víz=22liter 48fokos pálinka       VAGY

    b.) 0,416x53=22liter 48fokos pálinka


2.) A szeszfok növelése (erősítés)

    49%-os pálinkánk van, amelyet 50%-os szeszfokúra kell erősíteni, és ehhez 55%-os pálinka áll rendelkezésünkre.

    Az előbbiekhez hasonlóan írjuk fel:

    Nézzünk erre is egy példát. 1200liter 49 (V/V)%-os pálinkát kell 50 (V/V)%-ra beállítani 55tf%-os pálinka felhasználásával.

A mennyiséget osztjuk a megfelelő arányszámmal

1200:5=240   Ezzel beszorozva a többi arányszámot:

240 x 1 =240liter 55(V/V)%-os pálinka szükséges.

240 x 6 =1440liter lesz az 50(V/V)%-os pálinka mennyisége


(E számításainkban nem vettük figyelembe a kontrakció jelenségét. Kontrakciónak (összehúzódásnak) nevezik azt a térfogatcsökkenést, amely alkohol és víz, illetve különböző alkoholtartalmú folyadékok elegyítésekor következik be).


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 5
Heti: 25
Havi: 480
Össz.: 277 911

Látogatottság növelés
Oldal: A szeszfok megváltoztatása
Pálinkás szép napot kíván a HAJDÚBAGOSI PÁLINKAFŐZDE! - © 2008 - 2024 - palinkafozo.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »